Gambia

Guide til Gambia
Mat

Gambia er et lite land på Afrikas vestkyst, og byr på mye spennende mat for de besøkende. Noen av de mest kjente rettene heter Benechin, Domoda, Super-kanja, Mbahal, chicken Yassa.

Spør guiden din om råd, og du får hjelp til lå oppleve den ekte smaken av Gambias smilende kyst!

De siste årene har det dukket opp en rekke nye og spennende restauranter i Gambia. Her tilbys mat av høy kvalitet til svært fordelaktige priser. Gambisk mat høster stadig mer internasjonal anerkjennelse, og tiltrekker seg dyktige kokker fra verden over.

Utvalget er bredt, med alt fra luksuriøse gourmetrestauranter med retter fra hele verden, strandkaféer og barer, til små og koselige spisesteder med lokale spesialiteter.

De fleste restauranter har en avslappet og uformell kleskode, men på kveldene er det vanlig at menn kler seg i lange bukser. Litt avhengig av hvor du bor, de fleste restauranter er en kort og billig drosjetur unna. Både drosjer og bord på restaurantene kan bestilles på forhånd.

Spesielt bør en legge merke til det rike utvalget av herlig sjømat, dagferskt og nydelig anrettet av kokker med rik kunnskap om hva de serverer. Eksotiske fiskearter, hummer og atlanterhavsreker er blant spesialitetene, mens vegetarisk kost også er i ferd med å bli populært. Mange hoteller og restauranter er behjelpelige med finne gode alternativer til de som har spesielle dietter eller lignende.

Gambiske spesialiteter er meget populære blant tilreisende utlendinger. Rettene er ofte rike på næringsinnhold og grønnsakene som brukes kommer fra lokale bønder som kan høste avlinger hele året igjennom. Råvarene er alltid ferske, og gir en unik smak du vil elske. Gambiske kokker høster internasjonal anerkjennelse for sine evner til å ivareta råvarenes egne rikholdige smak. Maten er uten tvil en av de viktigste årsakene til at Gambia ligger helt i forkant, og er den ledende turistdestinasjonen på Afrikas vestkyst.

De lokale matrettene og gode drikkene i Gambia, har en unik smak og kvalitet som verdsettes av alle som får sjansen til å oppleve de. Det er en god idé å ikke bare gi deg selv muligheten til å smake, men også lære deg gambisk kokekunst når du først besøker det vakre og avslappende landet.

Her er en oversikt over noen deilige nasjonalretter

Nyambeh Nyebbeh
Nyambeh-NyebbehEn populær rett som spises av mange Gambiere, både på landsbygda og i byene. Lages av kassava og bønner, og er svært rik på næringsstoffer. Ingrediensene i den lokale retten er: bønner, kassava, oljer, løk, chili, salt, svart pepper og stekt red snapper (fisk).

Peppersuppe
Pepper-SoupDette er en velsmakende tykk lapskaus som er veldig enkel å lage. Suppen er sterkt krydret og baseres som regel på fisk eller ku-føtter.

Domoda
domodaDette er en typisk Mandinka-rett laget av peanøttsmør og som spises i de fleste deler av Gambia. Som navnet tilsier, «Domo» betyr å spise mens «Da» betyr lapskausgryte. Den unike smaken i denne retten, er fra det konsentrert peanøttsmøret. Domoda er i tillegg basert på kjøtt, biff eller fisk sammen med mye grønnsaker. Retten er en viktig kilde til proteiner og er svært næringsrik. Andre ingredienser som brukes i Domoda inkluderer: salt, små og mellomstore løk, friske tomater, poteter, gulrøtter, kål, og peanøttsmør, vann, tomatpuré, sitronsaft, buljongterninger.

Caldo
caldoLigner på retten Yassa, men er vanligvis laget av fisk. Caldo er svært enkelt å tilberede, og har den samme deilige sitronsmaken. Ettersom fisken blir dampet, er retten rask å tilberede. Bruk en hel fisk per servering, fiskeartene «jorto» eller «sompat» er anbefalt til denne retten.

Benechin
benechinDette er en populær Gambisk rett, der navnet stammer fra Wolof og betyr matlaging i ei gryte. Som navnet tilsier, omtrent alt kan brukes i gryta. Dette er Afrikas svar på en god risotto med fisk. Alternativt kan den tilberedes med oksekjøtt. Bruk alltid friske urter som gir en god smak til maten. Retten tar cirka 1 time å tilberede.

Ingredienser: Fisk eller kjøtt, sitronsaft, basilikum, aubergine, opphakket fersk persille, små eller mellomstore løk, fersk chili, ferske tomater, gresskar, gulrot, kål, vegetabilsk olje, vann, tomatpuré for de som foretrekker rødfarget Benechin.

Yassa
yassaYassa lages med kylling eller fisk, og med den deilige friske smaken fra fersk sitron (eller lime). Yassa-saus er en populær favoritt i denne delen av verden, og det anbefales definitivt en prøvesmaking.
Ingredienser i Yassa inkluderer: hel kylling eller fisk, salt og pepper, løk, nellik hvitløk, sennep, chilisaus, og saft fra lime eller sitron, vann (hvis du bruker kylling) og kokt ris.

Mbahal
mbahalMbahal er en annen berømt rett i Gambia, lett å forberede og inneholder jordnøtter og røkt fisk. Ingrediensene finner man på lokale markeder til svært rimelige priser. Retten likner på risotto.
Ingredienser: røkt fisk, saltet fisk, bønner, vårløk, fersk chili, jordnøtter, hvit ris, bitter tomat eller Jattoo.

Fiskeboller
fiskebollerGjennom årene har Gambia fokusert på å servere sine nasjonalretter til besøkende turister. Den lokal varianten av fiskeboller tilberedes i nesten alle hoteller og restauranter. Denne populære gambiske retten inneholder følgende ingredienser: Løk, friske tomater, most Bonga-fisk, brødsmuler, fersk opphakket persille, sort pepper, olje, buljong, tomatpuré, fersk chili og kok hvit ris.

Østersstuing
osters-stuingGambia er velsignet med rikelig tilgang på østers langs den solrike kysten. Sankingen av østers gjøres i hovedsak av kvinner, som deretter leverer delikatessen til de store restaurantene og hotellene. Noe tar de med seg hjem til venner og familie. Sørg for at du prøver østers når du besøker Gambia! Det vil du neppe angre på.